HomeOrdförklaring WebbhotellstermerSSL-certifikat – en ordförklaring

SSL-certifikat – en ordförklaring

ssl-certifikat

SSL-certifikat används av webbplatser för att visa för besökaren vem man är på Internet - alltså som en slags legitimation.
Hoppa till Vad är SSL? »

Vad är ett SSL-certifikat?

Som besökare på en webbplats kan du som bekant använda e-legitimation för att visa att du är du. Men hur visar webbplatsens ägare för dig som besökare att du är är där du tror att du är? Det är vad SSL-certifikatet gör.

Olika typer av SSL-certifikat?

Man kan skapa ett SSL-certifikat själv. Det kallas då ett självsignerat certifikat. Ett sådant käns inte igen av webbläsarna och ger en varning till besökaren och en fråga om man litar på utgivaren. Vill man undvika detta så ska man skaffa ett utfärdat certifikat. Det finns tre olika typer av utfärdade SSL-certifikat: domänvaliderade, organisationsvaliderade och certifikat med utökad validering (Extended Validation). Ett domänvaliderat certifikat är enklast att skaffa eftersom man bara behöver bevisa att man är ägare till domänen. För att få ett organisationsvaliderat certifikat behöver man dessutom verifiera företagets eller organisationens identitet. Ett EV-certifikat ser du ofta hos banker eller liknande webbplatser som har extra orsak att snabbt visa för besökare att de hamnat på rätt plats. Då visas organisationsnamet i grönt fält längst till vänster i adressfältet.

Utfärdare av SSL-certifikat

När man väljer en utfärdare av SSL-certifikat är det viktigt att inte bara se på tekniken som används, utan minst lika viktigt är det att utfärdaren är betrodd av de flesta webbläsarna. Om inte utgivaren är betrodd av den webbläsare besökarna använder så får de samma varning som om du installerat ett självsignerat certifikat. Här visas en undersökning om de mest använda utgivarna av SSL-certifikat.

Idag erbjuder många webbhotell gratis SSL-certifikat från Let's Encrypt. Det du ska vara medveten om är att kunder på din hemsida inte får några garantier via Let's Encrypt. Så egentligen ökar inte ett sådant SSL-certifikat känslan av trygghet för den medvetne besökaren. Använder du istället ett certifikat från exempelvis Comodo, så är kunden försäkrad för belopp upp till 10 000 dollar. DEt är förstås något du kan upplysa dina besökare om, vilket ökar deras känsla av trygghet och hjälper dem ta steget att våga lita på dig och handla på din sajt.

En annan baksida med gratiscertifikatet från Let's Encrypt är att du måste förnya det var 90:e dag.

Så långt om certifikat.

 

Vad är SSL?

SSL i sig själv handlar om säkerhet genom kryptering. Om du vill skicka känslig data mellan din dator, telefon eller padda, till en webbtjänst, så vill du vara säker på att ingen kan tjuvlyssna eller manipulera informationen. Därför måste alltid SLL användas vid betalningar och liknande på nätet.

Förkortningen SSL står för Secure Sockets Layer. Egentligen så används idag en efterföljare till SSL som heter TLS - Transport Layer Security, men begreppet SSL är så vedertaget så det används fortfarande oftare än TLS, även om man egentligen menar TLS.

Relaterat:
Skaffa betrott SSL-certifikat för under 200 kr
Så installerar du ett SSL-certifikat
HTTPS ger dig högre rankning på GoogleTags: ,

Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.