HomeVanliga frågorNågon har stulit min hemsida! Vad kan jag göra?

Någon har stulit min hemsida! Vad kan jag göra?

stulen hemsida eller domän

Fråga: Någon har stulit min hemsida! Jag har inte längre någon kontroll över hemsidan men den har precis samma innehåll som innan. Har webbhotellet sålt den till någon?

Svar: Nja, vad som troligen har hänt är att du glömt att betala ditt domännamn. Om du inte betalar din domän så går den ut (du får vanligen ett par påminnelser innan) och blir tillgänglig för vem som helst att registrera.

Det här sker inte snabbt. Först ligger domännamnet i karantän en tid (hemsidan visas inte men du har fortfarande chans att betala domänen) innan den blir tillgänglig för registrering.

Det luriga är att det finns sajter som visar vilka domäner som är på väg att gå ut, så att den som är intresserad av att köpa ett bra domännamn kan hålla koll och göra sig ett klipp.

Varför vill någon köpa min domän?

Anledningen till att man vill köpa det domännamn som du haft, kan vara…

  • att det är ett väldigt bra domännamn (kort, kul, eller lätt att komma ihåg).
  • att du haft bra trafik, alltså många besökare till hemsidan – den som har domänen får då den trafiken, åtminstone i början.
  • att det finns bra länkar från andra sajter som pekar mot din domän.

Hur har dom stulit mitt innehåll?

När någon registrerat din domän så får man bara domännamnet – inget innehåll. Det vanligaste är nog att man sedan bygger upp sitt eget innehåll på domänen.

Men frågeställaren upplever att även innehållet är “kapat” eller stulet.

Om ditt innehåll fortfarande visas på domänen fastän någon annan registrerat den, så kan det antingen bero på att domänen fortfarande pekar till ditt webbhotell där ditt innehåll ligger kvar. Om det är så, så kan du troligen fortfarande logga in i ditt publiceringsverktyg. Testa! Om det är så, så kan den som köpt domänen inte logga in på sajten och göra ändringar, om du har skött säkerheten bra på din sajt.

Om inte domänen pekar mot ditt webbhotellskonto men ändå visar samma eller liknande innehåll, så har den nya ägaren troligen klonat innehållet från något som heter Internet Archive. Det är ett arkiv som sparar det mesta innehållet av de flesta sajter på Internet. Där kan man alltså hitta domänens gamla innehåll, spara ner det och bygga upp en nära identisk sajt om man vill.

Varför vill någon kapa mitt innehåll?

Bra innehåll är värt massor med tid och därmed pengar. Bra innehåll som svarar på människors sökningar på Google kommer att ha besökare. Besökare är dyrbara och kan generera pengar, antingen genom att man försöker man få besökarna att köpa varor eller tjänster på sajten, eller genom att man länkar vidare till någon annan sajt där ägaren kan tjäna pengar.

Företag lägger idag stora resurser på innehållsmarknadsföring (content marketing). Det betyder att man skriver bra innehåll som svarar på människors frågor och genererar trafik. Det gör man antingen för att

  • visa vad man kan och skapa förtroende hos kunden
  • motivera till köp av en produkt eller tjänst
  • länka till en annan sida för att målsidan ska ranka högre upp på sökmotorerna.

Det betyder att om ditt innehåll är bra, så kan det vara attraktivt för någon annan med liknande målgrupp att registrera din domän (om du glömmer betala den) och sedan söka fram ditt gamla innehåll och återskapa din sajt.

För att göra saken värre: Om du registrerar en ny domän och lägger upp ditt gamla, med stort arbete skapade innehåll, så är risken stor att Google dömer ut det som “duplicate content” – alltså Google tror att du har stulit innehållet, eftersom samma innehåll finns kvar på originaldomänen. Om det händer så blir det omöjligt för dig att få bra positioner på Google för ditt innehåll.

Så se till att du inte glömmer att betala din domän! Om du registrerar din .se-domän hos oss så kan du välja helt automatisk förnyelse och på så sätt slippa den här risken. Du kan också välja att registrera och betala din domän för upp till 10 år åt gången för att ha stenkoll på att ingen kan ta din domän.

Det har hänt - Vad kan jag göra åt saken?

Det finns fyra saker du kan göra, två för domänen och två för innehållet:

1. Bestrid domänregistreringen

Om du har uppenbar rätt till ett .se-domännamn genom att det består av ditt varumärke eller firmanamn, så kan du bestrida registreringen genom Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) och på så sätt få tillbaka domännamnet.

2. Köp domännamnet av den nye ägaren

Om du inte har rätt till domännamnet eller kan vinna en tvist, så kan det vara värt att kontakta den nya ägaren av domännamnet och be att få köpa domänen. Om domänen är mer värd för dig än den är för honom/henne så kan det vara en bättre affär för dig att köpa tillbaka domänen, än att du ska skapa nytt innehåll och försöka vinna nya länkar till en ny domän. Men räkna med att betala tusenlappar. Själva överlåtelsen sker genom att den som äger domänen gör en domänöverlåtelse via sitt ombud (registrar).

3. Be webbhotellet stänga ner sajten

Om det är uppenbart att innehållet är stulet så kan du vända dig till webbhotellet och be dem stänga ner sajten. Det här är dock en kortsiktig lösning och kanske inte så smart. Risken är förstås stor att sajten dyker upp på ett annat webbhotell med något förändrat innehåll där uppenbara referenser till dig är borttagna.

4. Dra nya ägaren inför domstol

En mer effektiv lösning än nr 3 är att först ta hjälp av en jurist och samla bevis från sajten för att sedan förbereda ett åtal där ägaren av domänen ålägges att ta bort allt innehåll som du har upphovsrätt till. Du kan också begära skadestånd om du går den här vägen. Brott mot upphovslagen ger böter eller fängelse upp till två år.

Under processen

Vilken åtgärd du än väljer så bör du inte först lägga upp ditt innehåll på en ny domän, eftersom du då riskerar "duplicate content" straff från Google.

Om du måste lägga upp ditt innehåll på webben under processen, eftersom du har ett företag och behöver publicera din information för dina kunder, så bör du hindra sökmotorer från att indexera din temporära sajt i väntan på att du återfår din domän eller att nuvarande ägare av domänen tvingas ta ner ditt innehåll från sin sajt.

Vem äger domänen och vilket webbhotell ligger innehållet på?

  1. Du kan göra en whois-sökning som talar om vem som äger domänen idag:
  2. I sökresultatet, titta där det står namnserver eller nserver. Googla det värdet så hittar du troligen vilket webbhotell som har den namnservern.

Lycka till!

Resurser:



Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.