HomeGuider3 bra sätt att få besökare till din hemsida

3 bra sätt att få besökare till din hemsida

Fler besökare till hemsidan

Grattis - du har gjort en ny hemsida! Nu gäller det bara att hjälpa besökarna att hitta till den, för de kommer förstås inte att komma automatiskt.

Det finns egentligen bara tre sätt att hjälpa nya besökare att hitta till din hemsida. Du bör använda alla tre. Här är en introduktion som hjälper dig att komma igång:

1 Tala med folk IRL om din hemsida

Att tala om din hemsida "offline" är underskattat och kan vara effektivare än du tror.

 • Berätta för vänner och andra du träffar att du har en hemsida, och se till att den du talar med får med sig info om var den finns och kommer ihåg det, antingen genom att du får dem att repetera adressen muntligt, eller genom att du ger ett visitkort, en liten broschyr, en fin penna med tryck eller någon annan pryl som man använder ofta.
 • Fundera på om en tidningsannons kan dra besökare till din hemsida.
 • Kanske du ska sponsra ett event genom att ge bort priser eller hjälpa till med någon tjänst? Det kan vara ett bra sätt att synas och det som du ger kan vara värdefullt för arrangören även om det kostar väldigt lite för dig.
 • Din bil är en perfekt annonspelare som många ser. Ligger man i bilkö bakom dig några kilometer så hinner man få in din webbadress i medvetandet om den står tydligt bak på din bil. Kostar bara några hundralappar och syns i flera år.

2 Berätta om din hemsida online

Det finns många sätt berätta om din hemsida online. Det behöver inte kosta pengar.

 • Försök få andra hemsidor att länka till din. Skriv en riktigt bra text som är värd att länka till, och visa den för bloggare som du tror skulle tjäna på att länka till den. Var lite generös med att länka till andra också, så ökar chansen att någon länkar till dig.
 • Skapa en Facebooksida där du berättar om din hemsida, länkar till den och postar artiklar från din hemsida. Samma sak kan du göra på andra sociala medier, som Twitter, Pinterest, Google+ och LinkedIn.
 • Fundera på om det kan vara värt att köpa en annonsplats på en hemsida som du tror har besökare som kan vara intresserad av din hemsida. Kanske ett forum som har beröringspunkter med innehållet på din hemsida.

  3 Se till att din hemsida visas när folk söker din vara, tjänst eller information på Google

  Observera noga vad jag skrev i rubriken. Många tror att bara för att min hemsida visas när jag googlar på hemsidans namn eller domännamnet, så är saken klar. Men det är ju inte det folk söker. Man söker på Google efter en vara, en tjänst eller information. Så du måste tänka dig in i vad folk troligen skulle skriva i sökmotorn om man är ute efter en sådan vara, tjänst eller information som du erbjuder. Testa sedan att söka med den sökfrågan, och se om din hemsida finns bland de tio första i sökresultatet. Gör den inte det så kommer den som söker att gå till någon annan istället. Men lyckas du med att finnas där i toppen på sökningar som är viktiga för din hemsida, så kommer du att få besökare gratis, och de kommer att vara motiverade att ta del av det innehåll du erbjuder.

  Sist men inte minst så kan du köpa en visningsplats i en sökmotor som Google eller Bing. Det betyder att när folk söker efter det som du erbjuder, så visas din annons i sökresultatet, ungefär som om du skulle ha lyckats med det jag beskrev i förra stycket. Annonsering är enklare och du når resultat snabbare än genom att optimera sidan så att du hamnar högt i sökmotorn på naturlig väg. En stor fördel med denna typ av annonsering är att du kan mäta precis hur effektiv den är. Du kan sätta upp en tidsbestämd kampanj med en begränsad budget och prova dig fram. Börja hos Google. Deras annonseringstjänst kallas AdWords. Bings tjänst heter Bing ads.

  Sammanfattning och mer om hur du lyckas på Google

  Alla tre ovanstående sätt är bra, så använd dem alla. Men effektivast i längden är punkt 3 – att du ser till att din hemsida listas högt upp bland söksvaren på Google. För att lyckas med detta behöver du tänka till och vara beredd att jobba en del för att nå resultat. Läs vidare om det i guiden: Hur du kan ranka din hemsida högt upp på Google »

  Har du några tips?

  Har du några tips om hur man får fler besökare till sin hemsida? Extra intressant vore det att få fler tips om hur man kan marknadsföra hemsidan IRL (offline). Skriv en kommentar!  Tags: , , ,

  Skriv en kommentar

  You must be logged in to post a comment.