HomeOrdförklaring WebbhotellstermerVPS – ordförklaring

VPS – ordförklaring

VPS - Virtual Private ServerVPS står för Virtuell Privat Server och är en tjänst som erbjuds företag eller privatpersoner som har växt ur de resurser som ett vanligt webbhotellskonto erbjuder. Här är några anledningar att välja VPS istället för ett webbhotellskonto:
  • Du vill ha mer kontroll över serverns inställningar än vad du tillåts ha i ett webbhotellskonto
  • Du vill ha root access
  • Dina webbsidor har stor trafik eller av annan orsak drar stora resurser från serverns processor och minne

Vad är då ett VPS-konto?

En VPS är precis som det låter en virtuell egen server. Servern finns i molnet (hos leverantören av molntjänsten) men du kan styra över alla dess funktioner från din dator.

Du får din VPS med viss förinstallerad programvara om du vill. Vanligen även med en kontrollpanel som liknar ett webbhotellskonto. Men till skillnad från webbhotellskontot så kan du även installera egen programvara på VPS:en och har en helt annan tillgång till operativsystemets inställningar. Du kan exempelvis starta om din virtuella server.

En VPS är dock virtuell. Det är egentligen inte en egen server, utan bara en del av en server. På en verklig fysisk server så kan det finnas flera instanser av virtuella servrar. Det innebär att ett VPS-konto är betydligt billigare än att hyra en egen webbserver, det som kallas en dedikerad server.

Se VPS-konton från €13.50 »


Tags: , , ,

Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.