HomeOrdförklaring WebbhotellstermerSPF-skydd – ordförklaring

SPF-skydd – ordförklaring

SPF anti-spam

SPF (Sender Policy Framework) är en tilläggsfunktion till SMTP som hindrar spammare att förfalska från-fältet i ett e-postmeddelande. De som skickar spam-mail försöker ofta göra det från en annan mailserver än sin egen, för att deras egen mailserver inte ska bli svartlistad. Om du äger en webbsida med ett mailformulär så kan det hända att spammare försöker utnyttja din mailfunktion för att sända spam. Du riskerar då att din domän blir svartlistad så att alla dina mail uppfattas som skräppost och stoppas av mottagarens skräpppostfilter. Du riskerar också att bli avstängd från ditt webbhotell eftersom webbhotellets servrar blir utnyttjade och svartlistade.

Ett effektivt skydd mot detta är att använda SPF-skydd för din domän. SPF-systemet autentiserar mail genom att verifiera vilka datorer som är auktoriserade att skicka e-post från en viss domän. När du aktiverat SPF för din domän så publiceras ett SPF-protokoll till DNS-protokollet för din domän. När ett e-postmeddelande sedan passerar genom DNS-servern, kollas det mot SPF-direktivet för domänen för att avgöra om avsändaren verkligen är auktoriserad att sända e-post från avsändarens adress. Om e-postmeddelandet kommer från en domän som inte är auktoriserad, kommer DNS-servern inte att vidarebefordra meddelandet till mottagaren.

För att aktivera SPF för din domän, logga in i kontrollpanelen, gå till menyn Email > SPF Manager, och följ instruktionerna där.Tags: , , ,

Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.