HomeOrdförklaring WebbhotellstermerOrdförklaring: Publiceringsverktyg

Ordförklaring: Publiceringsverktyg

Publiceringsverktyg är det svenska ordet för CMS (Content Management System) och är ett verktyg för att skapa och hålla ordning på webbsidor. Exempel på vanliga publiceringsverktyg är WordPress, Joomla och Drupal.

Publiceringsverktyg

Publiceringsverktyget består av script som är installerat på webbservern och ger användaren möjlighet att skapa nya webbsidor genom att logga in i ett webbgränssnitt och skriva in det nya innehållet direkt genom webbläsaren, utan någon annan lokal programvara på datorn, och oftast med s. k. WYSIWYG (What You See Is What You Get), d.v.s. utan att behöva kunna något kodspråk.

Den information (text och bilder) som användaren matar in, sparas i en databas. När sedan besökare surfar till sidans adress så hämtar publiceringsverktyget informationen från databasen och visar upp sidan som html i webbläsaren.

Webbplatsens design bestäms av en mall (kallas tema eller template) som kan bytas ut. På så sätt kan man förhållandevis enkelt förnya sin webbplats layout utan att behöva koda om varje enskild sida.

Här hos Cloudax finns de populäraste publiceringsverktygen redan i din kontrollpanel, så du kan skapa en hemsida med WordPress eller Joomla med bara ett klick!Tags: , , , ,

Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.