HomeOrdförklaring WebbhotellstermerMolnet – ordförklaring

Molnet – ordförklaring

Molnet

Molnet, eller datormoln, är en samlingsbegrepp för resurser och tjänster som man kommer åt via Internet och som gör det möjligt för privatpersoner och företag att utnyttja kvalificerade dataresurser utan att behöva ha den tekniska kunskapen eller de maskinella infrastrukturerna själv. Det kan gälla tjänster som programkörning, datalagring, kommunikation eller processorkraft. Förutom att användaren inte behöver äga kunskapen eller maskinerna så ger också molntjänster fördelen att användaren själv inte behöver installera, uppdatera, eller säkerhetskopiera sina data, då detta sköts av molntjänsten.

Exempel på tjänster i molnet

Exempel på tjänster i molnet (molntjänster) är:
  • Programapplikationer kan köras i molnet. Mjukvara som man tidigare endast körde från sin egen dator körs allt oftare idag från molnet, alltifrån ordbehandling till bokföring eller bildbearbetning kan köras via internettjänster som inte kräver någon annan programvara än en webbläsare på den lokala datorn.
  • Datalagring görs allt oftare i molnet. Här är den stora fördelen att användarens filer, foton etc. är tillgängliga var användaren än befinner sig och via vilken dator, surfplatta, telefon eller internetansluten tv som helst.
  • Kommunikation via webbsidor, sociala medier och e-post är förstås också tjänster som sker i molnet i den meningen att användaren inte behöver några andra lokala resurser än en dator med en webbläsare.

Webbserver central för molntjänster

En central funktion i de flesta molntjänster är den webbserver som användaren ansluter till via internet genom att surfa till en webbadress. Var denna webbserver befinner sig fysiskt är i sig ganska oviktigt. Huvudsaken den levererar den tjänst jag önskar på ett tillförlitligt sätt via internet. Utan att användaren vet det så är webbservern ofta användarens port till andra tjänster i molnet.

Webbhotell låter dig publicera en hemsida på internet

Ett webbhotell är en tjänst där den som vill publicera en hemsida på internet betalar för ett konto på en webbserver. Hemsidans alla data lagras i webbhotellskontot och visas för omvärlden genom den mjukvara som finns installerad på webbservern.

Ett smart webbhotell i molnet kräver nästan inga förkunskaper av användaren. I ett webbhotellskonto hos Cloudax finns verktyg som låter dig installera en webbshop, en blogg eller ett publiceringsverktyg med ett klick. Här finns till och med färdiga mallar att använda som ger dig en snygg hemsida direkt. Backup av dina data sker automatiskt varje dag, och för mer avancerade funktioner finns videoklipp som guidar dig fram till önskat resultat. Uppladdning av bilder och filer till webbhotellskontot sker enkelt genom dra-och-släpp. Inga andra program än en webbläsare behövs på din dator.

Molnkluster för stabilt webbhotell

Man kan som sagt tala om webbhotell som en molntjänst i den meningen att tjänsten driftas helt av utomstående och att användaren inte behöver ha kompetens att sköta en webbserver. Men när man talar om Cloud Hosting (webbhotell i molnet) så menar man oftast webbhotell som använder sig av en klusterplattform. Utmaningen för ett webbhotell är att kunna leverera en driftsäker webbhotellstjänst för alla kunder fastän många kunder delar på samma server. Om någon kund använder ett script som plötsligt kräver stora processorresurser så blir de andra kunderna lätt lidande. Lösningen är att webbhotellet sammankopplar många webbservrar i ett kluster som balanserar resurserna och alltid ser till att det finns processorkraft och bandbredd till alla kunder samtidigt. Detta är en ganska ny arbetsmodell och alla webbhotell i Sverige använder inte denna teknik. Hos Cloudax använder vi oss utav en egenutvecklad klusterplattform som är välbalanserad och driftsäker i alla förhållanden. Välkommen till riktig cloud hosting!

VPS och dedikerad server

Om din verksamhet på internet skulle växa ur de resurser som erbjuds i ett webbhotellskonto så kan dina webbtjänster flyttas över till VPS eller en dedikerad server som ger dig mer resurser och mer kontroll över varje process. Läs mer om VPS här och mer om dedikerad server här ».

Länkar om molnet:


Tags: , , , , , ,

Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.