HomeGuiderGuide: Så flyttar du din WordPress hemsida till ditt nya webbhotell

Guide: Så flyttar du din WordPress hemsida till ditt nya webbhotell

Enkelt att flytta till nytt webbhotell

Det är inte speciellt svårt att flytta en WordPress hemsida till nytt webbhotell. Du kan göra det själv genom att följa denna steg-för-steg guide. Vårt supportteam kan hjälpa dig med hela flytten, men om vi ska utföra den åt dig så kan det ta något dygn innan vi får möjlighet att hjälpa dig. Så vill du komma igång med din flytt snabbt, gör så här:

Flytten har fem moment:

 1. Ladda ner WordPress-filerna från ditt gamla webbhotell
 2. Ladda upp dina WordPress filer till ditt webbhotellskonto hos Cloudax
 3. Spara en säkerhetskopia av din databas från ditt gamla webbhotell
 4. Skapa en ny databas i ditt Cloudax webbhotellskonto och ladda upp säkerhetskopian av databasen till den
 5. Ändra databasnamn i filen wp-config.php
 

1. Ladda ner WordPress-filerna från ditt gamla webbhotell

wordpress-filer

De flesta webbhotell erbjuder två sätt för kunden att ladda ner filer från sitt konto, nämligen via en filhanterare i kontrollpanelen eller via FTP. Det första är antagligen enklare, eftersom FTP kräver ett speciellt program, en FTP-klient. Är du osäker vad du ska använda så kontakta ditt gamla webbhotell och fråga.

Hitta den mapp där filerna för din WordPress-hemsida finns. Kännetecknet är att i den mappen finns tre mappar som heter wp-admin, wp-content och wp-includes. Det bör se ut ungefär som på bilden till höger. Ladda ner alla filerna som finns i den mappen och dess undermappar med bibehållen mappstruktur. Troligen finns alternativet att spara ner filerna som en arkiv-fil, i formatet zip, gzip, tar eller liknande. Gör helst det - det går snabbare och underlättar nästa steg.

 

2. Ladda upp dina WordPress filer till ditt webbhotellskonto hos Cloudax

Genom att följa instruktionerna 1-3 här så skapas en mapp kopplad till hemsidans domännamn. Gå sedan till File Manager, hitta den nya mappen för hemsidan och dubbelklicka på den. Hitta knappen Upload new file(s) uppe till höger på sidan och klicka på den. Ladda upp arkivfil till filhanteraren i Cloudax webbhotellBocka för rutan Extract archives automatically. Klicka på knappen Add files och lokalisera den arkivfil du laddat ner från ditt gamla webbhotell och välj den genom att dubbelklicka på den eller klicka Öppna. Klicka sedan knappen Upload. Nu laddas arkivfilen upp till filhanteraren och packas sedan upp med korrekt filstruktur. Beroende på hur filerna packades från ditt gamla webbhotell så kan du eventuellt behöva flytta upp alla filer ett steg i mappstrukturen. Det är enkelt. Gå bara in i mappen där alla filerna och mapparna ligger, klicka Select All i verktygsraden, klicka knappen Move och sedan Browse Folders för att välja den mapp ditt du vill flytta filerna.

 

3. Ladda ner en säkerhetskopia av din databas från ditt gamla webbhotell

Har du flera webbplatser så behöver du först ta reda på vad databasen heter för just denna WordPress-sajt. Det ser du i filen wp-config.php som finns i rotmappen i din WordPressinstallation. Se raden define('DB_NAME', 'xxx_databasnamnet');. Logga sedan in i ditt gamla webbhotell och följ deras instruktioner för att spara ner en säkerhetskopia av databasen. Hos Cloudax webbhotell är det oerhört enkelt eftersom vi har en backup-knapp i listan med databaser. Den gör hela jobbet. Men hos ditt gamla webbhotell behöver du troligen logga in i själva databasen via phpMyAdmin eller liknande verktyg. Gör så här i phpMyAdmin:

 1. Markera databasens namn i kolumnen längst till vänster
 2. Gå till fliken Exportera
 3. Välj exportmetod: Snabb (om din databas är stor, välj istället Anpassad och under Utdata, välj komprimering zippad eller gzippad)
 4. Klicka knappen Kör och spara filen till din dator
exportera databas

Alternativ metod:

 1. Markera databasens namn i kolumnen längst till vänster
 2. Gå till fliken Struktur och bocka i rutan Markera alla som finns under listan
 3. Välj sedan från rullgardinsmenyn till höger: Med markerade > Exportera
 4. Välj exportmetod: Snabb (om din databas är stor, välj istället Anpassad och under Utdata, välj komprimering zippad eller gzippad)
 5. Klicka knappen Kör och spara filen till din dator
exportera databas 2  

4. Skapa en ny databas i ditt Cloudax webbhotellskonto och ladda upp säkerhetskopian av databasen till den

I Cloudax kontrollpanel, gå till fliken Databases och klicka knappen Create a New Database. Ange ett namn och lösenord (kan vara vad som helst men ange ett riktigt säkert lösenord) och anteckna detta - du behöver det i steg 5. Klicka AddMySQL. Finn den nya databasen i listan och klicka symbolen phpMyAdmin så öppnas phpMyAdmin i nytt fönster. Klicka på databasens namn i vänstra kolumnen, sedan fliken Importera. Klicka knappen Välj fil och välj filen som du sparade ner till datorn i steg 3. Gå längst ner på sidan och klicka Kör, så importeras databasen.

 

5. Ändra databasnamn i filen wp-config.php

Gå till File Manager, till mappen för din hemsida, och hitta filen wp-config.php. Högerklicka på den och välj Edit > with code editor. Hitta raden
define('DB_NAME', 'gamla_databasnamnet');
och ändra gamla_databasnamnet till namnet för den databas du nyss skapade (punkt 4).
Under den raden, finn raden
define('DB_USER', 'gamla_databas-användarnamnet');
och ändra gamla_databas-användarnamnet till samma som ovan (databasnamnet)
Nästa rad ser ut så här:
define('DB_PASSWORD', 'gamla_lösenordet');
Ändra gamla_lösenordet till det lösenord du angett för den nya databasen (punkt 4).
Spara filen.

Grattis! Nu har du flyttat din WordPress-sajt! Om du inte redan har gjort det så behöver du också peka om domänen från ditt gamla webbhotell till våra namnservrar dns1.cloudax.net och dns2.cloudax.net. Vänta sedan upp till 24 timmar på att ompekningen ska "propagera" (uppfattas av det globala DNS-systemet på Internet).

Relaterat: Hur man ändrar adress (URL) på sin WordPress hemsidaTags: , , ,

Skriv en kommentar

You must be logged in to post a comment.